Csatorna dugulás megszüntetése

Csatorna duguláselhárítás éjjel nappal, Olcsón SOS azonnal indulunk. Teljes csatornahálózat tisztítás, karbantartás, fertőtlenítés Budapesten és a környező településeken.

Ereszcsatornák duguláselhárítása.

Kétféle csatorna rendszert különböztetünk meg. Az egyik az esővizet levezető ereszcsatorna rendszer. A másik az épületből összegyűjtött szennyvizet elvezető csatorna neve. A lefolyó csatornák egyik gyakori problémája, hogy kicsi az esésük, illetve a nem elégséges keresztmetszet. Egyébként sokszor előfordul, hogy egy címre többször is kihívnak bennünket de mindig máshol dugul el, ezt nevezhetjük kivitelezési hibának is. Gyakori kivitelezési hiba, hogy a kelleténél több derékszögű idomot építenek be és a szennyvíz sebessége drasztikusan lelassul ezekben a kanyarokban. A szennyvízelvezető rendszereknél törekedni kellene a minél egyenesebb vonalvezetésről, így nehezebben alakul ki dugulás. Mivel a lefolyó szennyvíz nagy sebességgel áramlik a csővezetékben ennek lesz egyfajta tisztító hatása is. Jó példák a sokemeletes épületek, amelyekben a függőleges strangokon nagy sebességgel esik le a szennyvíz, és mindent lesodor ami az útjába kerül. Ilyenkor nem is rakódik le a cső falán semmi, mert a következő adag matéria lesodorja a csőfalról a szennyeződést. 

Ennek a rendszernek a hátránya, hogy mivel nem akadályozza meg vízréteg a levegő visszaáramlását, ezért erős szélben, vagy pl: a WC lehúzásakor bugyborékoló hangot adhat, és a szag visszajöhet. Akinek panelben dugul el a wc az ezt egy darabig nem fogja elfelejteni. A dugulás felett ugyanis elkezd összegyűlni nagy sebességgel az anyag és ott fog kiönteni (a közlekedő edények elve alapján) ahol elsőként kiutat talál. Ez panelházban nem túl előnyös… Előnye ennek a rendszernek, hogy ritkán dugul el, mert öntisztító.

Mitől dugulhat el a csatorna?

A csatornák dugulása is általában azért szokott bekövetkezni, mert elfogy a lendület, és valahol valami megakad. Ha derékszögű idom van a csatornában, akkor ott jelentősen veszít a lendületből a lefolyó anyag, sőt akár meg is torpanhat, átmeneti feltorlódást okozva. A másik véglet amikor hosszan nagyon kis eséssel vezetik el a csatornát, ez általában akkor szokott előfordulni, amikor messziről kell elvezetni a szennyvizet a fő gyűjtőcsatornáig, és nincs meg a megfelelő szintkülönbség. Ha megvan a megfelelő esés, és gyakran használják, akkor ez sem okoz problémát. A probléma akkor jelentkezik, ha hosszú ideig nem modul benne a víz (például nyaralókban) vagy a csatorna a talajszint közelében van, ugyanis ez is be tud fagyni. Az erős gyökerek keresik a víz jelenlétét a talajban. Ha érzékelik valahonnan a nedvességet akkor abba az irányba nőnek. Ez okozza az un: gyökérbenövést. A növény gyökere behatol a csatornába, mert vizet szeretne. Közben akár szét is repesztheti a cső falát, és egy idő után dugulást okoz. Ezt a problémát legtöbbször a kamerás csatornavizsgálat tudja kimutatni. A csatorna kamerázással sok olyan hiba láthatóvá válik amelyik egyéb módszerekkel nem deríthető ki. Ha valamelyik pontja egy csatorna rendszernek gyakran eldugul a takarítás és duguláselhárítás után is, azt ajánlott kamerával is megvizsgálni. Ilyenkor elég durva hibák is láthatóvá válnak. Volt olyan ügyfelünk aki közel tíz alkalommal hívott ki kisebb nagyobb céget, vállalkozót csatorna tisztításra, de mindig eldugult újra és újra. Amikor minket hívott, elmondta, hogy már nagyon unja ezt a dugulást, egy csomó pénzt ráköltött és egy idő után mindig eldugul újra valószínűleg egy teljesen egyenes részen. Amikor a kamerával megláttuk a hibás csőszakaszt minden érthetővé vált. Egy nagy csavarral fúrta át a kedves mester a csatornát. Ebben a csavarban aztán megakadt minden, és lassan de biztosan szép nagy dugóvá alakult. A megoldás egyszerű volt ebben az esetben mert némi ásás után kiszedtük a csavart és kicseréltük a problémás részt, azóta is remekül végzi a dolgát, többet nem dugult el.

Az ereszcsatornák dugulás elhárítása.

Az ereszcsatornák többnyire szabadon futó félcsövek, amelyeknek van egy lefolyó nyílása, 1-2 könyök, és általában főleg a városban be vannak kötve a csatornarendszerbe. Mivel ezek szabadon állnak, ezért a tetőről lemosott szennyeződés, toboz, tűlevél a fenyők közelében, stb. minden belefolyik a csatornába. A gondos házigazda tesz egy szennyfogót az ereszcsatorna lefolyó nyílásához amelyik megfogja a szennyeződést és nem engedi, hogy elduguljon a csatornahálózat. Igen ám, de ezt néha ki is kellene pucolni, és ezt csak akkor vesszük észre amikor már a lefolyó mellett ömlik ki a víz nagy esőnél. A másik rendszeres probléma, ha nincs a csatorna lefolyónál szűrő és belehullik a falevél, kosz stb. a csatornába az előbb utóbb eldugul. Ilyenkor nincs más hátra, ki kell takarítani a csatornából a szennyeződést. Ez azért is ajánlatos időnként mert ha a csatornahálózatba jut a tetőről a szemét akkor nagy galibákat tud okozni. Ha segíthetünk, hívjon a fenti telefonszámon!