Dugulások a fürdőszobában

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb szennyvízhálózattal előforduló hiba a fürdőszobában és a konyhában keletkezik. A duguláselhárító munka során számtalan kérdésre kell válaszolni, néhány praktikus tanácsot összegyűjtöttünk. Sokféle hibalehetőség adódik a háztartásban, általában minél nagyobb és bonyolultabb elrendezésű egy ingatlan annál több hibalehetőség adódik. A fürdőszobában említésre méltó pontok a padló összefolyó amelyben bűzzáró szifon is szokott lenni, a mosdó szifonja, a zuhanyzó lefolyója, és ha egy légtérben van, akkor a WC. Sokat tehetünk a kényelemért ha néha úgy félévente legalább kitisztítjuk a szifonokat. Megdöbbentő mennyiségű szőr, haj zsírok, lerakódások tudnak ezekben összegyűlni, és ha sokáig nem tisztítjuk ki őket egy idő után a víz sem fog lefolyni a megfelelő sebességgel.

tudnivalok

A szifonok kettős feladatot látnak el a fürdőszobában. Egyrészt a visszaáramló szagokat hivatottak egy vízoszloppal lezárni, másrész a bekerült szennyeződés csatornahálózatba kerülését akadályozzák meg. Nyilván minél egyszerűbb a szifon annál kevésbé hatékony. A legegyszerűbb szifon az S alakú cső, amelynél az S száraiban megáll a víz és így lezárja a szagok visszaáramlását. Mivel ez így igazából nem is szifon, ezért a szennyező anyagok akadály nélkül mennek a szennyvízhálózatba és ott nagy galibákat tudnak okozni.

A megfelelő és praktikus szifon ismérvei:

 • Lezárja a szagokat,
 • Könnyen szerelhető, kézzel is szét és összecsavarható,
 • Könnyű tisztítani,
 • Tárolja a szennyeződést, könnyű kimosni,

Ha látszik a szifon akkor esztétikus, króm vagy műanyag, Vannak benne tömítések amelyek cserélhetők, nem folyik, nem csöpög. A szifonokat érdemes félévente kitisztítani. A zuhany lefolyó is gyakran eldugul, főleg ha sok balzsamos sampont illetve tusfürdőt használunk, és vannak hosszú hajú családtagok. A zuhany lefolyó többféle is lehet, de általában valamilyen tisztítási lehetődés mindegyiknek van. Ezek a lefolyók is tárolnak valamennyi vízréteget és a drágább típusokban van szennyfogó tartály is, amelyet kitisztítva megelőzhetjük az eldugulást. Egyes típusokat felülről lehet szétcsavarozni, és úgy férünk hozzá a szifonhoz, más típusoknak a zuhanytálca oldalán vagy hátulján találunk kis szervizajtót amelyet kinyitva láthatóvá válik a szifon. Ezeket szétszerelve és mosószeres vízzel elmosva tökéletesen ki lehet tisztítani. Ha esetleg vízkövesek, akkor a flakonos kispriccelhető fürdőszobai vízkőoldós tisztítószerrel befújva, pár perc után leöblíthetők.

Duguláselhárítás Budapest kerületeiben azonnal! Hívás esetén SOS indulással Budapest I. ker Krisztinaváros, Tabán, Víziváros, lefolyó tisztítás II. ker Rózsadomb, Hűvösvölgy, WC duguláselhárítás III. ker Óbuda, Óbudaisziget, Békásmegyer, Padló összefolyó tisztítás IV. ker Újpest, V. ker Belváros, Lipótváros, zuhanyzó lefolyó tisztítás VI. ker Terézváros, VII. ker Erzsébetváros, szifon tisztítás VIII. ker Józsefváros, kamerás csatorna vizsgálat IX. ker Ferencváros, X. ker Kőbánya, XI. ker Kelenföld, mosogató szifon csere XII. ker Hegyvidék, csatorna mosás XIII. ker Angyalföld, XIV. ker Zugló, XV. ker Újpalota, Rákospalota, Pestújhely, lefolyó tisztítás XVI. ker Árpádföld, Mátyásföld, Cinkota, nagynyomású csatorna mosás XVII. ker Rákosmente, Rákoskeresztúr, Rákoscsaba, XVIII. ker Pestszentlőrinc, Pestszentimre, tisztítás Csőgörénnyel XIX. ker Kispest, XX. ker Pesterzsébet, csatornahálózat tisztítás XXI. ker Csepel, XXII. ker Budafok, Háros, csatorna mosó XXIII. ker Soroksár.

Duguláselhárítás, Woma mosás, csatornatisztítás pest megyében azonnali indulással:

Visegrád, Zsámbok Acsa, Alsónémedi, Apaj, Vácduka, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Vámosmikola Áporka, Bénye, Bernecebaráti, Biatorbágy, Budajenő, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Csobánka, Csomád, Csörög, Csővár, Dánszentmiklós, Dány, Délegyháza, Diósd, Dömsöd, Rád, Remeteszőlős, Sóskút, Sülysáp, Szada, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetmonostor, Szigetújfalu, Sződ, Sződliget, Szob, Szokolya, Táborfalva, Tahitótfalu, Taksony, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Vasad, Vecsés, Verseg, Dunabogdány, Dunavarsány, Ecser, Erdőkertes, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgamácsa, Kisoroszi, Kőröstetétlen, Kocsér, Kóka, Kosd, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Lórév, Makád, Márianosztra, Mende, Vácszentlászló, Valkó, Mikebuda, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nagymaros, Nagytarcsa, Nyáregyháza, Nyársapát, Őrbottyán, Örkény, Pánd, Páty, Penc, Perbál, Perőcsény, Péteri, Pilis, Pilisborosjenő, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Püspökhatvan, Maglód, Majosháza, Püspökszilágy, Pusztavacs, Pusztazámor.

A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyeznünk, hogy ne tegyünk a lefolyóba semmit, ami dugulást okozhat. Mindenáron kerüljük az alábbi dolgok lefolyóba, WC-be dobását:

 • Óvszer,
 • Borotvapengék,
 • Kötszerek és tapaszok,
 • Fogselyem,
 • Gyógyszerek és fecskendők,
 • Fülpiszkáló,
 • Zsírok, olajok és zsíros kozmetikumok,
 • Nedves törlőkendők,
 • Pelenkák és betétek,
 • Egészségügyi termékek,
 • Tamponok, applikátorok és csomagolóanyagok,

A WC is egy törődést igénylő szerkezet.

Mivel erősen fertőző az ami belekerül, ezért a tisztításáról is gyakran kell gondoskodni, és az illatosításról sem árt. Régebben csak a peremre akasztható műanyag füles tartályok voltak forgalomban, ezek gondoskodtak a duguláselhárító szakemberek napi megélhetéséről. Ha egy ilyen ketyere beleesik a WC csészébe és esetleg le is húzzák, elég nagy bonyodalmat tud okozni. Sokszor észre sem veszik, hogy ki húzta le, egyszer csak eltűnik a WC-ből és pár nap múlva jelentkezik be valahonnan a csőhálózatból dugulást okozva.

A megoldást már kitalálták. Kellemes és tartós anyagokat fejlesztettek, amelyek akár egy hétig is a csészében marad és gondoskodik a jó illatról és a tisztaságról. Van amelyikről egy celofánt kell lehúzni és úgy kell felragasztani a csésze oldalfalára, az áramló víz útjában. A másik verziónál egy kinyomó adagoló csőből nyomunk ki egy kis adagot amelyik szinték a csésze oldalára ragad. Ezek a vízsugár hatására oldódnak fel, de csak nagyon lassan. ezek nem okoznak dugulást, biztonságosan használható megoldások.

Lehet kapni olyan WC papírt amelyik gurigája már oldódik a vízben, és így tulajdonképpen minden dugulási lehetőséget kizártunk. A rendes gazda hetente fertőtlenítő szeres forró vízzel még ki is mossa a WC csészét, természetesen a víz ne legyen túl forró mert a porcelán szétrepedhet tőle.

Tilos a WC-be olyasmit dobni ami a természetes használaton kívül a háztartásban keletkező hulladék. Ezek az anyagok (tészta, tojáshéj, zacskó, rongy stb.) rövid idő alatt hatalmas dugulást tudnak összehozni, ezért célszerű a háztartási hulladékot a szemetesbe dobni lehetőleg szelektíven gyűjtve. Ha a fürdőszobában van a mosógép is, akkor a mosógépet is illik karban tartani. A mosógép szennyvízcső fali csatlakozónál be szoktak építeni egy kisméretű golyós szifont. Ebben egy műanyag golyó zárja le a szag útját, amelyet felemel a vízréteg, ha a mosógép elkezdi kiengedni a lefolyóba a használt mosólevet. Általában a mosógépekben van egy külön tisztítócsavar (valahol alul kell keresni) amelyet kikapcsolt állapotban ki lehet tekerni. Így a mosás közben keletkezett szöszöket, leszakadt gombot ilyesmit ki lehet szedni a szűrőből és nem a csőhálózatot dugítjuk el. A tisztítócsavar kitekerése előtt célszerű egy nagyobb tálcát a gép alá rakni, mert ha kitekerjük a csavart jelentős mennyiségű víz folyhat ki a földre. A tisztítás után visszacsavarva újra moshatunk.

Konyha

A konyhában többféle vizes gép lehet amelyik a vízhálózatra csatlakozik. Elsőként talán a mosogató a legfontosabb, hiszen nagyon sok zsírt, olajat mosogatószert stb. használunk a konyhában, és lemosva az edényekről, és kiöntve ezek bekerülnek a csőhálózatba. Főleg télen muszáj a szifonokat kitekergetni és forró vízzel átmosni. A hideg időben a zsírok és olajok a hideg felületeken nagyon gyorsan kicsapódnak, és leragadnak. Minél hidegebb egy felület, annál jobban ráragad a zsíros szennyeződés. Utána ebben a zsíros rétegben már szinte bármi bele tud ragadni. A megoldás a gyakori forró vizes zsíroldós átöblítés, illetve a gyakori szifon tisztítás. A darálós mosogatók tisztítása egy külön szakkönyvet igényelne, bár ez nálunk annyira nem terjedt el, de például Amerikában minden második háztartásban darálós mosogató van. A mosogatók ellensége a sütőzsír beöntés, a fáradt olaj beöntés, illetve a tészták, liszt, zsemlemorzsa szokott még problémákat okozni. Ha tudjuk, hogy ilyesmi kerülhet a mosogatóba, akkor vásárolhatunk néhány forintért olyan kis műanyag szűrőt amelyik illeszkedik a lefolyó nyílásba, és megakadályozza, hogy a szilárd ételmaradékok belemenjenek a csatornába. A mosogatógépek nagy részében van kiszedhető szűrő amelyet ha kiszerelünk, akkor ki is tudjuk takarítani belőle az ételmaradékokat, így a csőhálózat nem fog eldugulni. A mosogatógépet is ki szokták takarítani, ilyenkor nem kell bele edényt tenni, hanem mosogatógép tisztító tablettát teszünk bele és elindítjuk a tisztító programot. Ez eltávolítja a vízkövet a gépből illetve az egyéb lerakódásokat. A rendszeres tisztítással, karbantartással nem csak a csatorna hálózatot védjük, hanem a gép élettartamár is növeljük.

Mitől jön be a rossz csatorna szag a lakásba?

Ha visszajön a szag a csatornából, az a bűzzárás hiánya szokott lenni. A bűzt általában a szifonokban illetve a csőrendszerben kialakított ívekben megálló kis vízoszlop zárja le. A vízréteg megakadályozza, hogy a csőrendszerből visszaáramoljon a szag a lakásba. Ha mégis szagot érzünk az vagy a vízréteg kiszáradása lehet (mondjuk nyaralókban több hét után nyáron hamar kiszáradnak a szifonok) vagy dugulás van valahol, és bugyborékoló hanggal közlekedik a levegő a csövekben. Régi házakban elő szokott fordulni, hogy viharos szélnél is visszajön a szag, mert nincs bűzelzárás, és például a ház ereszcsatornája bele van kötve a szennyvíz hálózatba. ilyenkor a szélnyomás átlökheti a szifonban lévő vizet és ilyenkor a bűz is visszaáramlik.

Profi duguláselhárítás ha segíthetünk hívjon bennünket a fenti telefonszámon!