Szennyvízhálózat dugulás jelei

SOS duguláselhárítás Budapest és Pest megyében 0-24 éjjel, nappal. Hogyan lehet a duguláselhárítás segítségével az eltömődött szennyvízcsöveket újra átjárhatóvá tenni? A szennyvízhálózat rendkívül fontos, mivel segít a városi környezet tisztán tartásában azáltal, hogy a szennyvizet a legközelebbi tisztítótelepre szállítja. Ha a fő csatornavezeték eldugult, a lefolyók nem tudják fogadni a beléjük eresztett folyadékot, szennyvizet. A szennyvíz ilyenkor nem megy le, de akár ki is önthet. A WC-t nem lehet lehúzni, esetleg a padlóösszefolyónál is megjelenik a szennyvíz és elkezdenek működni a gravitációs törvényszerűségek, a legalacsonyabb pontokon kifolyik a szennyvízcsatorna tartalma.

Szennyvízhálózat dugulás jelei

A szennyvíz egészségügyi kockázatot jelent, amelyet szakembernek kell kezelnie. A csatornavezeték eltömődött, ha kellemetlen szag jön a mosdóból, WC-ből, kádból vagy zuhanyzóból. Ez a kellemetlen szag a szennyvíz, amely az eltömődések következtében nem tud lefolyni a fő szennyvíz csatornába.

Az eltömődések a háztartási lefolyók működésének leállását okozhatják, mivel (családi házaknál) emésztőhöz, vagy a nagyobb településeken csatornarendszerhez csatlakoznak. A WC vízszintje ingadozik, ha a lefolyók nem működnek megfelelően. A csatlakoztatott lefolyók gurgulázhatnak, bugyborékoló hangot adnak, ha lehúzza a WC-t. Ha egy lefolyóvezeték eltörik, a javítási költségek jelentősen megemelkedhetnek. Az ár még akkor is emelkedik, ha a szennyvíz fővezeték nehezen megközelíthető. Ha egy fa gyökerei eltömítik a csatornarendszert, vagy csak a felső betonréteg eltávolítása után lehet hozzáférni a szennyvízcső hálózathoz, akkor egy esetleges szennyvízcső törésnél jelentős költségei lehetnek a feltárásnak. A duguláselhárítást bontás nélkül akkor lehet kivitelezni, ha a szennyvízcső nincs eltörve és a nagynyomású Woma mosó segítségével a szennyvízcső hálózatot át lehet mosni.

Gyakori dugulások

Ha azt veszi észre, hogy ingatlanában a WC, a konyhai mosogató és a fürdőszobai mosdó, valamint a fürdőkád, vagy zuhanyzó gyakran nem ürülnek le szennyvízpumpa vagy vegyi lefolyótisztító használata nélkül, akkor előfordulhat, hogy eltömődött a fő szennyvízcsatorna. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a problémát – különösen akkor, ha a mosogató minden egyes öblítésekor vagy használatakor szennyvízpumpát vagy vegyi lefolyótisztítót kell használnia.

Lassú lefolyás

A csatorna dugulásának egyértelmű jele, ha észreveszi, hogy egyszerre több lefolyó sebessége lelassult. Ha gyanítja, hogy eltömődött a lefolyó, ellenőrizze az összes alacsonyan fekvő szerelvényt, szifont. Ezek közé tartozik a WC, a fürdőkád és a fürdőszobai mosdó, esetleg padló összefolyó. Ha a legtöbb lassú, vagy egyáltalán nem folyik le, akkor probléma van. Elvileg minden lefolyónak képesnek kell lennie a teljesen kinyitott csapból kiáramló víz elnyelésére. Az építésnél úgy szokták méretezni a vizes szerelvényeket, hogy azoknak teljesen kinyitott vízcsapok mellett sem szabadna kiönteni, úgy felgyűlnie a víznek, hogy kiömöljön. Ha nem tudja elnyelni a lefolyó megfelelő sebességgel a vizet akkor ez annak a jele, hogy hamarosan el fog dugulni.

Rossz szagok

Ha a fő szennyvízlefolyó csatorna és bekötő vezetékei eldugulnak, a szennyvíz visszakerülhet a mosdókba, WC-kbe és fürdőkádakba. Bár lehet, hogy nem látja azonnal a vizet az elzáródás kezdete után, rossz szagot fog érezni. Ez annak a jele, hogy a piszkos víz visszaszivárog a lefolyócsövekbe, vagy egyáltalán nem folyik le.

Furcsa zajok

A WC- je minden öblítés után gurgulázó hangot ad ki? Amikor leengedi a vizet a mosogatóban, vagy miután kikapcsolta a zuhanyozót, hall-e furcsa hangokat vagy más zajokat, amelyek a falakból vagy a padlón keresztül jönnek? Ha igen, akkor előfordulhat, hogy az egyik csatornacső eltömődött. A dugulás miatt ilyenkor a lefolyó víz vákuumot idéz elő a lefolyó csőben, és ezért a rendszer fentről szívja be a levegőt. Ilyenkor a szag is visszaáramlik a lefolyóból.

Emelkedő és csökkenő vízszint a WC-ben

Valószínűleg problémái vannak a fő szennyvíz elvezetővel, ha a WC-ben lévő víz ok nélkül emelkedik és esik. Ellenőrizze, hogy nem befolyásolja-e a vízszintet a fürdőkád vagy a konyhai mosogató leeresztése. Ha ez megtörténik, meg kell vizsgáltatnia a szennyvíz lefolyót.

Víz folyik ki valamelyik lefolyón

A lefolyó nyíláson visszafolyó szennyvíz az egyértelmű dugulás jele. Ha azt veszi észre, hogy víz folyik ki belőle, akkor csatornadugulás van. Amellett, hogy egészségtelen, a víz nagyon kellemetlen szagot okozhat az ingatlanban.

Külső problémák

Vizsgálja meg otthona körül, hogy nincsenek-e víztócsák (különösen, ha egy ideje nem esett), rossz szagok, sárga és barna foltok a pázsiton, vagy nincsenek-e olyan fagyökerek, amelyek túl közel tűnnek otthonához. Ezek a problémák általában a fő csatornavezeték eldugulását jelzik.

dugulaselharitas-budapest

A szennyvízvezetékek eltömődésének számos oka lehet. A duguláselhárítás saját kezűleg súlyosbíthatja a problémát, ezért mindig tanácsos profi vízvezeték-szerelővel beszélni. Egy profi vízszerelő mester megvizsgálja a rendszert, megtisztítja, és megmondja, mi okozta az eltömődést.

Íme néhány lehetséges oka a csatorna dugulásának.

Súlyos lefolyócső sérülés

Ha a csatornacső eltörik vagy megsérül, a szennyvíz nem folyik le megfelelően. A csatornacsövek megrepedhetnek, ha megnövekszik a föld feletti forgalom vagy nehéz építőipari berendezéseket használnak.

Megereszkedett csatornacsövek

A talajváltozások a csatornavezeték megereszkedését okozhatják. Amikor ez megtörténik, az elsüllyedt rész összegyűjti a papírt és a hulladékot, ami eltömődéshez vezet.

Gyökerek beszivárgása

Ha régebbi fő szennyvízvezetéke van, akkor az elfáradó tömítéseknél vízszivárgás kezdődhet. A növények gyökerei érzékelik a víz jelenlétét, és abba az irányba nőnek. Ahogy nőnek és a gyökerek nagyobbak lesznek, eltörhetik a csatornacsövet és dugulást okozhatnak. A növény gyökere képes behatolni a szennyvízcső belsejébe.

A szemét leöblítése a WC-ben

Számos olyan dolog van, amelyet nem tud lehúzni a WC-ben. Ha leöblíti az arctörlőt, a tojáshéjat, a kávézaccot, a tampont, betéteket a WC-n, az eltömíti a szennyvíz csatornavezetéket.

Hívjon profi vízvezeték-szerelőt duguláselhárításhoz

Ha az otthoni gyógymódok nem működnek, akkor hívjon profi vízvezeték szerelőt, aki megfelelő felszereléssel el tudja végezni a duguláselhárítást. Egy profi duguláselhárítónak van Woma mosója, nagynyomású csatornamosó gépe a megfelelő csőspirállal, van ipari csőgörény amelyikkel biztosan meg tud szüntetni bármilyen dugulást gyorsan és egyszerűen.

 Milyen információkra van szükségünk? Ha felhív bennünket ezekre a kérdésekre jó ha tudja a választ.

  • Hol található az ingatlan, ahol a dugulás történt?
  • Milyen az ingatlan szerkezete (családi ház, panel társasház stb.)
  • Hol, melyik helységben történt a dugulás?
  • Ha telefonál, ügyeletes munkatársunk elmondja a várható költségeket, és indulunk elhárítani a hibát.
  • Mik a tünetek? (visszafolyik a víz, csatorna szag van, visszabugyog a szennyvíz stb.)
  • Volt-e valamilyen előzménye a problémának? (beleesett-e valami a WC-be stb.)

Ha dugulás történ a szennyvízrendszerében hívjon bennünket!